Știri / Noutăți / Anunțuri
Facilitarea re/integrarii pe piata muncii si în sistemul educational a unui numar de 411 tineri NEETs someri cu vârsta între 16 – 29 ani, inregistrati in SPO care nu au finalizat invatamantul obligatoriu, situati în regiunile de Dezvoltare Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Centru.
Masurile de sprijin propuse prin proiect fac referire la sustinerea educationala, psihologica, si sociala prin identificarea acestor tineri, înscrierea acestora în cadrul unor programe de tip ”A doua sansa” in vederea finalizarii educatiei de baza din cadrul învatamântului obligatoriu, dar si pregatirea pentru obtinerea unei calificari profesionale, implicit de integrare pe piata muncii.
Programul de tip „A doua sansa” pe langa faptul ca permite finalizarea învatamântului obligatoriu, are si o componenta de pregatire profesionala, prin stagiile de pregatire practica.
Accentul va fi pus pe asigurarea programelor de tip „A Doua Sansa” si pe implementarea unor masuri de sprijin, prin acordarea unei subventii care sa elimine riscul beneficiarilor de a nu participa la program dar si prin implementarea unui program de dezvoltare personala si mentorat care va contribui la dezvoltarea personala si cresterea stimei de sine individuale si etnice, cresterea încrederii în propriile forte si educatia interculturala a tinerilor.
Activitatile propuse in cadrul acestui proiect sustin atingerea obiectivelor stabilite prin Planul de Actiune pentru implementarea Garantiei pentru Tineri, care are drept obiectiv reducerea somajului în rândul tinerilor care au vârsta cuprinsa între 16 si 29 ani, prin facilitarea obþinerii unui loc de munca.
Grupul tinta al proiectului ”NEETS – Educatie de calitate pentru tinerii NEETS !” cuprinde un numar total de 411 tineri NEETs someri care au vârsta cuprinsa între 16 si 29 ani, înregistrati la SPO care se reîntorc în educatie în programe de tip a doua sansa, inclusiv în programe de formare profesionala initiala, in special a celor din categorii defavorizate, persoane de etnie roma si persoane din mediul rural, din Regiunile de Dezvoltare Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Centru.
Ne propunem ca cel putin 288 persoane sa finalizeze un program de ADS, iar cel putin 28 de persoane sa obtina o calificare ca urmare a sprijinului acordat (participarea la stagii de practica).
Măsurile de sprijin propuse prin proiect fac referire la susţinerea educaţională, psihologică, si socială prin identificarea acestor tineri, înscrierea acestora în cadrul unor programe de tip ”A doua şansă” in vederea finalizarii educaţiei de bază din cadrul învăţământului obligatoriu, dar şi pregătirea pentru obţinerea unei calificări profesionale, implicit de integrare pe piata muncii.
Programul de tip „A doua sansă” pe langa faptul ca permite finalizarea învăţământului obligatoriu, are şi o componentă de pregătire profesională, prin stagiile de pregătire practică.
Accentul va fi pus pe asigurarea programelor de tip „A Doua Sansă” şi pe implementarea unor masuri de sprijin, prin acordarea unei subventii care sa elimine riscul beneficiarilor de a nu participa la program dar şi prin implementarea unui program de dezvoltare personală şi mentorat care va contribui la dezvoltarea personală si cresterea stimei de sine individuale si etnice, cresterea încrederii în propriile forte si educatia interculturală a tinerilor. Acest program de dezvoltare persoanala şi mentorat va fi complementar programului ADS si se va
desfasura periodic. Necesitatea acestei activităţi este dată de rolul important al unui mentor în formarea şi sprijinirea tinerilor.
Se va aborda teme precum: autocunoaşterea şi importanţa ei; stima de sine/ stima de sine etnica, importanta comunicarii non – violentă şi non – discriminativă; importanţa relaţionării atat cu familia cat si cu prietenii etc
Activitatile propuse in cadrul acestui proiect susţin atingerea obiectivelor stabilite prin Planul de Acţiune pentru implementarea Garanţiei pentru Tineri, care are drept obiectiv reducerea şomajului în rândul tinerilor care au vârsta cuprinsă între 16 şi 29 ani, prin facilitarea obţinerii unui loc de muncă.
Activitati de consiliere si orientare a carierei pe tot parcursul vietii pentru beneficiari – interventiile se vor face in baza realizarii si punerii in aplicare a unui plan de dezvoltare personala si profesionala adaptat statusului lor educational, nevoilor specifice si varstei, prin integrare/reintegrare in sistemul de educatie si cooptarea factorilor importanti, meniti sa sprijine acest demers (parinti, tutori, comunitate etc).
Furnizarea de programe de tip „A doua sansa” pentru cei 411 beneficiari conform Metodologiei privind organizarea programului „A doua sansa” pentru învatamântul primar / Metodologiei privind organizarea programului „A doua sansa” pentru învatamântul secundar inferior, aprobate prin Ordinul MECTS nr. 5248/ 2011 actualizat privind aplicarea Programului „A doua sansa” si pe de alta parte, complementar desfasurarea programului de
dezvoltare personala, de crestere a stimei de sine, interculturalitate si antidiscriminare pentru tinerii someri NEETS cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani care au abandonat timpuriu scoala, ca metoda inovatoare de imbunatatire a sanselor de angajare, in acord cu metodologia de desfasurare a programului si a unui ghid de activitati practice interculturale, realizate in cadrul activitatii.
Acordarea de subventii absolventilor programelor ADS, conform unei metodologii ce se va realiza in cadrul activitatii, conditionate de frecventarea orelor de curs si a programelor de consiliere si formare profesionala, precum si participarea la activitatile complementare, dar si de rezultatelele obtinute in cadrul programului ADS.
Pentru motivarea participantilor in cadrul programului ADS va fi acordata o subventie de 1530 LEI/ an scolar care sa acopere cheltuielile aferente implicarii in program. Subventiile vor fi acordate pentru 288 participanti/ an scolar in conformitate cu metodologiile de lucru aplicabile in cadrul programului ADS primar/secundar inferior.
Pentru facilitarea participarii la stagiile de practica a beneficiarilor ADS, pe langa subventia acordata, se vor asigura costuri lunare pentru masa acestora, precum si pentru transport.
Conferinta de lansare
– În data de 10.11.2021, în loc Tinca, Fundația CREFOP – “Centrul de resurse pentru educație și formare profesională” în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Asociația pentru Incluziune Socială „Proetnica”, a organizat conferința de lansare a proiectului NEETS – Educație de calitate pentru tinerii NEETS!, POCU/885/2/5/148142.
Dragi tineri, v-ați gândit vreodată la ce înseamnă să aveți o a doua șansă? Ei bine, acest proiect vă oferă oportunitatea de a vă reîntoarce la școală și de a finaliza studiile pe care le-ați abandonat. Știm că decizia de a renunța la școală nu a fost ușoară, dar este important să știți că există un viitor mai bun pentru voi. Prin acest proiect, veți primi sprijinul necesar pentru a vă redescoperi învățarea și pentru a vă pregăti pentru o carieră de succes. În plus, veți beneficia de o subvenție de 1500 lei și de pachete alimentare în valoare de 200 lei. Nu mai pierdeți timpul și inscrieți-vă acum prin formularul online. A doua șansă vă așteaptă!
- La Școala din Sfântu Gheorghe, se va forma o nouă grupă în cadrul Programului „A doua șansă” – învățământ primar!
- Cultură de specialitate și Instruire practică săptămânală!